Folkemøte om mot nytt deponi for uorganisk avfall på Rausand
30 mai 2017 var det stort folkemøte i Nessethallen med bred og god orientering om planene for nytt deponi for uorganisk avfall på Rausand. Det påtenkte deponiet skal overta for deponiet på Langøya ved Holmestrand som snart er fullt. Det som skal lagres er giftige kjemikalier fra diverse produksjonsbedrifter i Norge og EU, og aske etter brenning av avfall hovedsakelig fra Sverige.
Iflg Harald Storvik som står bak dette sammen med Veidekke med fler, blir det ca 3 frakter i uka med 3000 tonns tankbåter i 25-30 år. Avfallet skal prosesseres på den nye kaia som planlegges bygd før det pumpes ned i store fjellhaller (tuneller) som skal sprenges inn i fjellet til under havnivå. Den største faren for utslipp av giftavfallet vil nok være i denne prosesseringen på kaia med kortest mulig veg til Sunndalsfjorden. Skipstransporten langs den værharde vestlandskysten og inn fra skipsleia ved Grip, vil også være veldig utsatt.
Geologien i området vil bli den største utfordringen på både kort og lang sikt og gjerne utgjøre den største risikoen da det er der den største risikoen for store utslipp på 10 tusener eller hundretusener av tonn kan lekke ut over tid, eller på en gang ved jordskjelv. Iflg. Geolog og geofysiker Erik Langset er jordskjelvfaren helt reell da Rausand ligger i en forkastningssone som bl.a. har medført at den jernmalmen som har blitt utvunnet i gruvene her, ble dannet. Midt på 1700 tallet var det sannsynligvis et lite jordskjelv som utløste raset på Tjelle, Tjellefonna. Kanskje var det en aktiv periode da som også utløste skredene på Gjemnes og Berge på Bergsøya. 250-300 år er en veldig kort periode i geologien og et eventuelt giftlager på Rausand skal ligge der til «evig tid».
Det ligger allerede i dag store mengder forurensende avfall på Rausand og hverken tidligere forurensere eller staten gjør store anstrengelser for å rydde opp. Ingen har total oversikt over hva,og hvor mye miljøgifter som har sluppet ut i fjorden, eller kanskje fortsatt siver ut. Alle innbyggere i Gjemnes må yte motstand mot enda mer risiko for nye utslipp til Sunndalsfjorden som sprer seg i fjordbassenget på på Nordmøre og havområdene utenfor.
Les mer på www.giftfrittnesset.no

Giftfritt Nesset og området
Publisert av Per Gimnes den 19.06.17. Oppdatert 25.11.24.