

Av Heidi Hogset / Foto: Romsdals Budstikke
Ved lokalvalget i september fikk 6 personer med bosted i ytre Gjemnes fast plass i kommunestyret, mot 3 i 2011 (Jan A. Bø, Sp, Heidi Hogset, V og Marvin Skjerset, FrP), og 1 i 2007 (fra 2003 til 2011 var Kristine Måløy, KrF eneste representant i kommunestyret fra ytre Gjemnes). De 6 som ble valgt inn i år er Johan A. Brandvik og Jan A. Bø, begge Sp, Kjell Per Dønheim og Erik A. Bakke, begge FrP, Per Jostein Halseth, Ap, og Heidi Hogset, V. I tillegg er Kjellfrid T. Blakstad blitt en hyppig møtende første vara for SV. Flere av disse har oppnådd sine verv som et direkte resultat av velgeraksjonen Gjemnes Ytre organiserte før valget.
Da stemmesedlene ble talt opp, ble det fort klart at velgerne denne gang virkelig hadde benyttet seg av mulighetene som fins for å påvirke ikke bare partikabalen, men også personkabalen i kommunestyret. Det ble gitt mange personstemmer, både på «egen» liste, og ved overføring av navn fra andre lister. To forhold så ut til å være viktige for personstemmene. Det ene var bygdetilhørighet, der velgerne i ytre utmerket seg spesielt. Det andre var taktisk stemmegivning med tanke på kommunereformen, som slo særlig kraftig ut for Ap, siden partiet hadde to ordførerkandidater med motsatt standpunkt. Valgresultatet kan tolkes som et uttrykk for at velgerne heller mot nordmørsalternativet, dersom kommunen skal bli med i en ny og større kommune.
Ved konstitueringen av det nye kommunestyret fikk Heidi Hogset plass i formannskapet, som den første fra ytre Gjemnes siden 2003. Erik A. Bakke er blitt kommunestyrets representant i kontrollutvalget. Det gjenstår fortsatt noen valg til styrer, råd og utvalg, så de øvrige representantene fra ytre kan fortsatt tildeles flere verv i tillegg til plassen i kommunestyret. Det er rimelig klart at både Kjell Per Dønheim og Kjellfrid T. Blakstad kommer til å delta i styringsgruppa for kommunereformen, som hhv. representant for opposisjonen og som tillitsvalgt for de kommuneansatte. Begge har allerede møtt i styringsgruppa, selv om de formelt ikke er valgt ennå.
Året som kommer vil bli spennende for lokaldemokratiet, ettersom vi nå befinner oss i innspurten i kommunereformen. Om bare et halvt år skal kommunestyret bestemme hva slags kommune vi alle skal bo i om få år. Men først skal innbyggerne høres. Styringsgruppa ønsker både innbyggerhøring og folkeavstemning, men aller først skal det kalles inn til folkemøte – antakelig bare ett, felles folkemøte for helekommunen. Det skjer på nyåret. Så det er bare å følge med!